המלוה את חבירו בעדים – האם צריך לפרעו בעדים?
א. הסוגיה
- מא. "אמר רב יהודה אמר רב אסי המלוה את חבירו… וכולה גמרא".
- רקע לסוגיה – בשיעור הכללי (דף מקורות 21) הצבענו על ההכרח ליצירת מנגנון הלכתי אשר תעניק למלוה יכולת לגבות את חובו בהגיע מועד הפירעון. על רקע זה – עמדו על השאלה היסודית בסוגיה והיא האם ניתן ליצור מנגנון כזה למלוה על פה. במהלך קריאת הסוגיה, קחו בחשבון את השאלה שהוצגה בשיעור הכללי והיא האם בימי רב אסי כבר נקבעה ההלכה שלא ניתן לטעון פרוע כנגד שטר ורב אסי בודק האם ניתן לצקת הלכה דומה ביחס למלוה על פה או במידה ובעל ההלכה שלא ניתן לטעון פרוע כנגד שטר הינו רב פפא, הרי שדבריו נאמרים בעקבות סוגיה זו שלא הצליחה ליצור מנגנון כזה ביחס למלוה על פה, ושטר הינו המענה לחסרונות שבמנגנון של מלוה על פה.
- קריאת הסוגיה:
- עיינו בדיון המשנה, "מנה לי בידך… מפני שצריך ליתנו בעדים", וראו את הזיקה הברורה שבין לשון המשנה ובין לשון המימרה של רב אסי.
- במהלך קריאת הסוגיה, שימו לב לסדר הדורות של הדוברים. קראו את הסוגיה קריאה דיאכרונית, ונסו לשחזר את מהלך השו"ט תוך בחינת האפשרות שכל רובד בסוגיה משוחח עם קודמו ועוסק בתגובה לו.
- שתי הלישנות – איזו לישנא נראית לכם מקורית? מה יצר את הלישנא האחרת? ראו את דברי רב אסי בירושלמי, ובחנו גם את לשון שתי הלישנות.
- נוסח הסוגיה – עיינו ברמב"ם הלכות מלוה ולווה פט"ו הל' א-ב:
- ראו את הנוסחאות השונות בסוגיה, ועמדו על ההבדל היסודי ביניהם.
- ראו את מערכת הנימוקים של הרמב"ם בקביעת הנוסח.
- ראו את האופן בו הרמב"ם מצביע על הקשר בין "אל תפרעני בין פלוני ופלוני" ובין חסימת היכולת לומר "פרעתי בפני פלוני ופלוני והלכו למדינת הים".
- ראו את השוואת הרמב"ם בין עדי על פה ובין מלוה בשטר. שימו לב שבדברים אלו הוא מצביע על ההבדל היסודי בין שטר ומלוה. השלימו את תמונת הסוגיה בדברי הרמב"ם בהל' מלוה ולווה פי"א הל' א בו ביסס את אי היכולת לטעון פרוע נגד שטר על הדין של המלוה את חבירו בשטר צריך לפרעו בעדים.